Wat moet je met een total-loss auto?

total lossHet kan natuurlijk altijd voorkomen dat je een ongelukje met je auto hebt. Ongeluk zit in een klein hoekje en in een dichtbevolkt land als Nederland is het dan niet zo vreemd dat je soms een andere auto over het hoofd ziet, of een paaltje raakt tijdens het inparkeren. Het kan altijd gebeuren.

Soms heb je ook schade aan je auto door toedoen van iemand anders. Je kunt er zelf dus helemaal niets aan doen. Iemand is bijvoorbeeld achterop je geknald in de file. In zulke gevallen is het natuurlijk het belangrijkste dat je zelf niets hebt. Van zulke botsingen kun je lang last houden, bijvoorbeeld in de nek.

Maar ook kan jouw auto flink beschadigd zijn, zonder dat je er zelf schuld aan hebt. In dit soort gevallen wordt er tussen jouw verzekering en de verzekering van de tegenpartij uitgezocht hoe het ongeluk precies is verlopen. Als jij er inderdaad niets aan kon doen, zal de tegenpartij vaak de schade aan jouw auto betalen.

Het kan echter voorkomen dat jouw total-loss auto verklaard zal worden door een expert. Dit wil zeggen dat de schade aan jouw auto duurder is om te herstellen dan de waarde van de auto. Bij oudere auto’s kan dit voorkomen en het is behoorlijk vervelend, want je krijgt dan vaak een vergoeding voor jouw auto. Dit kan de dagwaarde zijn of de aanschafwaarde. Je zult dan zelf op zoek moeten naar een andere auto en hier gaat natuurlijk wat tijd overheen.

Verkoop je total-loss auto

Ondanks het feit dat je auto total-loss is verklaard, is het nog steeds mogelijk om deze te verkopen. Er zijn bedrijven die de auto’s inkopen en zelf opknappen. Ze doen dit bijvoorbeeld om de auto vervolgens weer te exporteren naar een ander land. De prijzen die worden geboden op dit soort type auto’s zijn doorgaans niet heel erg hoog, maar je kunt er zeker nog iets voor krijgen. Want niet alleen zijn er bedrijven die de auto’s opknappen voor de export ook kun je de auto aan een sloop of auto demontagebedrijf verkopen.

Online bij verschillende websites vul je eerst het kenteken in en de kilometerstand. Vervolgens kun je foto’s naar de website versturen en krijg je een soort van advertentie op de website die zichtbaar is voor inkopers en autosloopbedrijven. Als je een goed bod ontvangen hebt, kun je een afspraak maken om de verkoop plaats te laten vinden. Meestal komen deze bedrijven je auto ook voor de deur ophalen, je hoeft er dus niet meer mee de weg op.