Wat is magnesium citraat?

Magnesium is een natuurlijk voorkomend mineraal dat een belangrijke rol speelt in het systeem van je lichaam. Het is essentieel voor het functioneren van je cellen, spieren, botten, zenuwen en hart. In dit artikel leggen we uit wat magnesium citraat precies is.

Normaal gesproken krijg je voldoende magnesium binnen via een evenwichtige gezonde voeding, maar door bepaalde aandoeningen kan je lichaam magnesium sneller verliezen dan je het kunt vervangen via voedselbronnen als groene bladgroenten, spinazie, noten en granen.

Magnesium citraat is een verbinding van magnesiumcarbonaat citroenzuren en wordt vaak voorgeschreven als supplement om magnesiumtekort te behandelen. Mannen moeten tussen 410 en 420 milligram magnesium per dag innemen, terwijl vrouwen tussen 310 en 320 milligram.

Waar is magnesium citraat goed voor?

De nummer 1 reden om een magnesiumsupplement te gebruiken is het handhaven van voldoende hoeveelheden van dit mineraal om tekorten te voorkomen. Geloof het of niet, maar uit onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de westerse bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium niet haalt.

Magnesium citraat is een verbinding van magnesiumcarbonaat citroenzuren.

Magnesiumtekort wordt beschouwd als een van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen bij volwassenen, om redenen als slechte bodemkwaliteit, absorptieproblemen en een gebrek aan fruit of groenten in het dieet. Niet alleen kan magnesiumcitraat helpen tegen deficiëntieverschijnselen als vermoeidheid, spierpijn en slaapproblemen, maar het wordt ook vaak door artsen gebruikt om constipatie te verlichten.

Magnesium citraat helpt bij de behandeling van constipatie

Ja, magnesiumcitraat leidt meestal tot een stoelgang binnen 30 minuten tot acht uur, afhankelijk van het type dat je neemt en de dosering. Lagere doses worden aanbevolen voor dagelijks gebruik om te helpen bij de regelmaat, naast het vasthouden aan andere gezonde eet- en leefgewoonten. Hogere doses worden slechts eenmalig gebruikt of gedurende enkele dagen als ze om medische redenen worden gebruikt. Als een hoge dosis wordt ingenomen kun je verwachten dat je binnen ongeveer drie uur een stoelgang hebt.

Magnesium citraat kan magnesium tekort voorkomen

Het innemen van magnesiumcitraat is een manier om de magnesiumspiegel te verhogen, vooral omdat het een hogere biologische beschikbaarheid heeft dan sommige andere soorten magnesiumsupplementen. Het voorkomen van een magnesiumtekort is superbelangrijk, want magnesium is nodig voor honderden verschillende lichaamsfuncties, plus voor het afwenden van veel voorkomende symptomen als angst, slaapproblemen, pijn, krampen, hoofdpijn en veranderingen in de bloeddruk.

Magnesium citraat ondersteunt spier- en zenuwfuncties

Omdat magnesium een elektrolyt is dat bijzonder belangrijk is voor de spieren en zenuwcellen, kan het gebruik van magnesium citraat voordelen bieden zoals het bevorderen van ontspanning, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het helpen bij stressvermindering. Het kan ook helpen tegen spierkrampen, pijn en kwalen, omdat magnesium samengetrokken spieren helpt ontspannen.

Magnesium citraat ondersteunt hart en bloedvaten

Magnesium is een essentieel mineraal voor het behoud van de botdichtheid, een normaal hartritme, de longfunctie en een gezonde bloedsuikerspiegel. Daarom kan een tekort aan magnesium leiden tot metabole en circulatoire veranderingen die het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en osteoporose vergroten.

Magnesium citraat tabletten vs. poeder

Het debat over poeder of pillen komt altijd neer op dezelfde eenvoudige punten, die je voor jezelf moet beslissen. Deze zijn hoe snel je je supplement nodig hebt, hoe gemakkelijk het oplost, de kosten en het vervoer.

In poedervorm krijgt je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft sneller binnen, omdat het gemakkelijker wordt opgenomen als het wordt gemengd met vloeistoffen. Een tablet creëert nog een obstakel voor je spijsverteringsstelsel om af te breken.